Saturday, 13 June 2015

Tapai pulut Oh tapai pulut

ASSALAMUALAIKUM

Wah kali nie punya entri Michi nak post pasal cara - cara membuat tapai pulut. Hoyaiii, actually dah lama Michi mengidam nak buat tapinya tak berkesempatan. Thank to En Syiful sebab sudi belikan raghi untuk membuat tapai.

Alang- alang sempena nak masuk bulan Ramadhan, team CSD Michi bercadang hendak membuat jamuan pada 16 June 2015 nanti. Insyallah if jadi bolehlah MIchi bawa if tak jadi pun tak ape memang niat untuk buat dan bagi rakan - rakan makan.

Wokeh..tak nak cakap panjang - panjang nie resepinye:

Raghi (sepeket ada dua ketul - tapi guna seketul ja)
3 cawan beras pulut
Daun pisang @ daun getah @ keladi (untuk dibungkus yer)
Stapler or lidi
Penapis teh or kopi



Cara-caranya :-

1) Tanak pulut macam tanak nasi. If guna 3 cawan beras pulut air pun guna 3 cawan jugak.Tapi jangan banyak sangat air takut lembik pulak @ boleh jugak guna kaedah pulut yang dikukus. Boleh jugak ikut resepi dari blog Seindah Salju.

2) Selepas pulut sudah masak, angkat dan letakkan di atas dulang yer. Make sure pulut betul - betul sejuk baru boleh proceed ke next step. Nak cepat ape lagi kipas kan ade...kih..kih..


Rupa bentuk raghi 

3) Selepas pulut dah sejuk, cara senang Michi nak tabur raghi ambik penapis teh or kopi tenyehkan ke penapis nanti keluar serbuk - serbuk raghi (taburkan ke atas pulut ya). Selepas ditabur terbalikkan pulut agar setiap genap pulut diliputi dengan serbuk raghi.


Pulut diletak atas dulang..he2 Michi lupa nak ambik gambar dah habis bungkus baru teringat.

4) Bungkus dengan daun pisang dan susun kedalam bekas. Petua orang tua-tua Tapai hendaklah dibalut dengan kain dan disimpan di tempat yang gelap. Selepas 2 hari camtu bolehla dibuka ya.


Tadaaa...hasilnya selepas dibungkus....buat kecik - kecik jer ngam-ngam if suap dalam mulut. Gipun daun pisang terhad. Dalam satu bekas besar ok la..kan...harap - harap masak dengan sempurna. Sebab nie kali kedua Michi buat sendiri.

DINO LAND at IPC Shopping Centre (11 June - 21 June 2015)

ASSALAMUALAIKUM..

Apa khabar semua, semoga berhibur di hujung minggu. Oleh kerana minggu ini adalah minggu last bagi adik - adik kita yang bersekolah Michi nak inform ada satu event yang sedang berlangsung di IPC shopping Center bermula 11 June - 21 June 2015.

Kepada ibu bapa yang ada masa lapang sehingga minggu hadapan marilah bawa anak - anak untuk mengenali dunia DINASOUR..muahha..ha..ha...



Lagi picture..


Lagi picture (sorry kabur sikit gambar, ambik tergesa -gesa because Michi on day way nak masuk keje)


Lagi picture

Geram pulak Michi sebabnya pandai diorang nie reka bentuk dinasour/ bunga dan lain -lain hanya menggunakan belon yer..


NIe telor Dinasour yang menetas..Tue si baby dinasour he..he...

Apa-apapun selamat berhujung minggu..da..da..da.....