Thursday, 24 September 2015

TRIP TO KRABI (DAY 2 - 15/9/2015)

ASSALAMUALAIKUM

Hari kedua berada di Aonang sangatlah terasa tenangNya. Ketika jam menunjukkan pukul 6 pagi keadaan di sini sudah cerah berbanding di Malaysia. Aktiviti hari ini adalah untuk pergi ke Hot Spring Waterfall, Amerald Pool, Tiger Cave Templer & Elephant Trekking (pakage K) wokey.

Untuk memudahkan group Michi yang tak seberapa ramai nie kami decide ambik full day aktiviti sebab include dengan makanan tengahari. So nanti tak payah lah tercari-cari makanan kan.

Cuaca pagi ni mendung - mendung ja ala-ala nak hujan gitu. Walhal memang baru lepas hujan pun..hik..hik. Okey tak nak panjang kan cerita nie Michi buatkan tentatif hari kedua Michi berada di Krabi.

TRIP TO KRABI (DAY 2 - 15/9/2015)

07:00am
- Bangun pagi siap-siap, sarapan ala kadar (buah dokong + nescafe).

08:30am
- Mini van datang pickup ambil group Michi dulu. Lepas tue pergi ke hotel lain yang berdekatan untuk pickup tourist lain. Kali ini group Michi penuh dengan Mat Salleh yer. Ada 2 orang jer couple Indian.

09.30am
- Bertolak ke Hot Spring Waterfall mengambil masa lebih kurang sejam lebih sebabnya jauh kot tempat tue 63KM...hu..hu.../ lambat bertolak sebab ada group Mat Salleh 4 orang lambat (ayoish geram pulak Michi).

10:45am
- Sampai di Hot Spring Waterfall diberi masa lebih kurang 45 minit untuk meneroka kawasan hot spring nie. Tempat oklah bagi Michi. Cuma keadaan toilet agak kurang memuaskan. Michi dan kawan - kawan jalan - jalan ja dan ambik gambar.
- Air taklah panas mana pun. Suam-suam kuku ja. Port nak mandi penuh dengan tourist Mat Salleh jadi tak rasa nak mandi pun. Sempat beli air kelapa 30bhat.

Hot Spring Waterfall

11.30am
- Bergerak ke Amerald Pool lebih kurang 10 minit dari Hot Spring Waterfall.

Amerald Pool - boleh mandi yer


11.45pm
- Sampai sahaja di Amerald Pool kami diberi masa sehingga pukul 12.30pm untuk melakukan aktiviti.
- Tempat memang cantik terbaik boleh mandi. Tapi kami tak mandi pun sebab tujuan kami nak ke Blue Pool jadi kena menapak lebih kurang dalam 800meter dari kolam air di Amerald Pool. Subahanallah tak rugi kepada sesiapa yang pergi ke Blue Pool sebab tempat ni cantik sangat.

With Pinky Crocs

Blue Pool



01.00pm
- Makan tengahari yang disediakan di restoran di Amerald Pool. Lupa nak ambik picture restoran sebab time nie hujan lebat tiba-tiba.

01:45pm
- Bergerak ke Tiger Cave Temple.

 


02:15pm
- Sampai sahaja di Tiger Cave Templer, mula start trekking ke puncak lebih kurang 1260 anak tangga yang agak mencanak. (serius semput giler/hanya yang stamina ok ja boleh naik).
 
- Akhirnya Michi sampai ke puncak lebih kurang pukul 3pm. Masa yang diberi hanyalah sehingga 3.30 petang. Selepas 10 minit tangkap gambar view Michi start turun bersama Ms Bella sebabnya Ms Han tak naik sampai atas.

1260 anak tangga peluh ketiak den...ha2

03:30pm
- Bergerak Elephant Trekking. Hoyee setiap elephant nie akan naik dua orang, bila time Michi redha jer la naik sorang-sorang gitu kan. Tapi sangat adventure jugaklah sebabnya  Michi  x penah naik elephant di Malaysia.
- Michi sempat share seorang 20bhat untuk membeli pisang untuk diberikan kepada gajah dan jugak gambar untuk kenangan naik gajah 150bhat.

Picture Ms Bella & Ms Han
04.30pm
- Bertolak pulang ke hotel masing - masing

06.30pm
- Ape lagik keluar mencari makan malam gitu (nasi goreng ayam + air teh) 80 bhat.

09:00pm
- Tidur / aktiviti bebas.

Total Cost :

30 bhat - air kelapa fresh
20 bhat - share seorang beli pisang untuk gajah
150 bhat - gambar kenangan bersama gajah
80 bhat - nasi goreng ayam + air the

Jumlah : 280 Bhat

Sekian...sambung next entri...

TRIP TO KRABI (DAY 1 - 14/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 3 - 16/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 4 - 17/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 5 - 18/9/2015)

No comments:

Post a Comment