Saturday, 5 September 2015

Tip - tip Penukaran matawang asing

ASSALAMUALAIKUM
 
 
Selamat berhujung minggu semua. Hari ini Michi nak sharekan tip -tip penukaran mata wang asing dek kerana Michi nak ke Thailand jadik nya Michi tukar siap - siap.
 
Dengan kegawatan ekonomi sekarang Ringgit Malaysia semakin jatuh tapi apakan daya duit mesti kena tukar jugakkan.He..he..he...Oleh kerana trip kali nie Michi ke Krabi (Thailand) maka mata wangnya adalah dalam BHAT.

 
 BHAT merupakan matawang bagi Negara Thailand. Untuk pengiraan matawang nie takde la susah korang cuma tambah 0 jer kat belakang. Kiranya agak-agak la.
 
 Example :-
 
1 bhat       =  RM0.10
 
10 bhat     = RM1
 
100 bhat   = RM10
 
1000 bhat = RM100
 
 
Untuk kiraan penukaran/ curency setakat 4/09/2015 boleh refer table dibawah ini.
 
 

Example 1 (Penukaran RM300 kepada BHAT) :-
 
RM300 / 11.89 (Selling) x 100 = 2,523 BHAT
 
 
Example 1 (Penukaran RM300 kepada USD) :-
 
RM300 / 4.26 (Selling) x 1       = 70.42 USD
 
 
Example 2 (Penukaran BHAT kepada RM) :-
 
2,500 BHAT x 11.87 (Buying) / 100    = RM296.75
 
Example 2 (Penukaran USD kepada RM) :-
 
70 USD x 4.26 (Buying) /1                   = RM298.20
 
Dengan sedikit penerangan ini diharap anda semua faham la yer.. Lagi satu Michi syorkan if nak lagi murah jangan membuat penukaran di money changer di bank, bukan ape harga rate nye lagi mahal berbanding kedai money changer yang lain..he..he..if sape yang gigih macam Michi, Michi akan round dulu cari kedai Money Changer yang paling murah.he..he..maksudnya murah (nilai selling) tersebut. Ini kerana harga currency tiap - tiap hari akan sentiasa berubah depend kepada ekonomi dunia.


No comments:

Post a Comment