Monday, 31 August 2015

Tip - tips sebelum ke luar negara Ala - ala Backpacker

ASSALAMUALAIKUM


Oleh kerana dalam masa lebih kurang 2 minggu lagi Michi akan ke overseas...ahaks padahal ke Thailand ja pun kan...gitu..keperluan mestilah amat dititik beratkan walaupun benda alah sekecil-kecilnya. Dibawah merupakan tip - tips ataupun check list yang perlu kawan - kawan sediakan sebelum ke overseas ya...

1) Passport

Okey yang ini amatlah penting ya. Kalau takde memang korang tak boleh keluar negara. Make sure check expired passport masing-masing. Harga passport terkini boleh check di bawah yer dan juga  refer sini KLIK  untuk keterangan lanjut.



2) Check list nama (blacklist)

Yang ini mestilah kena check terutamanya kepada peminjam - peminjam yang still ada hutang  dengan kerajaan ke ..ape- ape ke..KLIK SINI. Sebab kalau tak lepas you ollss yang rugi. Make sure before beli tiket check dulu status korang agar kemudian nanti x de la rasa kecewa gitu.

3) Pen

Yang ni bila sampai sesebuah negara mesti kena isi form. Pernah terjadi pada Michi dulu sewaktu travel ke Jogjakarta. Nasib ada bawak and share dengan member. Apa - apapun as a backup bawa jer satu.

4) International plug

Okey setiap negara, masing - masing ada kategorinya sendiri. Oleh kerana, Michi nak ke Thailand jadiknya bentuk plug tue macam gini yer. Jenis Negara Thailand ialah A,B & C ya. So if tak nak rugi dan sebagai backup Michi prefer better beli siap -siap sebelum fly.



5) Money Changer

Untuk penukaran duit, Michi prefer you olss tukar dulu siap - siap di sini kerana untuk memudahkan korang jugak kan.



6) Wet Tissue

Bagi Michi bendalah nie kena la spare jugak lah kan..kita tak tau tempat orang macamana. Tiba-tiba dibuatnya takde air susah korang jugak kan.



7) Maps

Yang nie depend pada you olls if kalau travel dalam satu tempat jer agak2 korang rasa macam boleh ingat sebab dah google kat internet so takperlulah. Tapi kalau yang travel 2 or 3 negara sekali travel ape salahnya beli as a backup. Bawah nie adalah kedudukan hotel yang member Michi tempah untuk penginapan nanti.



8) Booking penginapan

Yang nie wajib booking awal takut-takut last minute gamble tiba-tiba dibuatnya hotel full acaner tue kan tambah -tambah if time peak season. Lagipun booking awal korang boleh dapat price yang amat berpatutan dan jugak murah.

           a) List Agoda Hotel
           b) List Booking Hotel

9) Ubat - ubatan

Korang boleh ja bawa panadol, minyak balm or etc..etc..tambah - tambah yang mabuk laut tue bawa jugak ubat tahan mabuk (depend korang travel kemana).

10) Kasut & selipar

Pastikan korang memakai kasut yang sesuai if perjalanan yang jauh. Jangan pulak korang pakai high heel pulak noh...karang tak pasal - pasal mood travel hilang sebab kaki sakit. Yang pegi travel ke pantai or laut make sure spare satu sandle yang bersesuaian water proof gitu.

11) Sun glass

Ha..ha..yang ni depend pada you olls la..nak bawa boleh tak nak bawa pun boleh, okey.

12) Jajan or makanan

Kalau korang pegi travel tempat yang susah nak dapatkan makanan halal make sure bawa sedikit makan sebagai backup (maggi / biskut/ roti & etc etc) at least untuk mengalas perut ya.

So ini sahaja yang Michi dapat bagi tip - tip di harap dapat berguna untuk masa hadapan. Next entri sambung pulak ya..



No comments:

Post a Comment