Sunday, 18 October 2015

Lirik lagu : Rindu Padamu (Yasin)

ASSALAMUALAIKUM

Dikala keseorangan sambil mendegar lagu ini terasa sesuatu di dalam lubuk hatiku....Aku hanya mampu bertawakal, dan berserah kepada Nya...hanyalah dia yang mengetahui....AMIN...


LIRIK LAGU :-

Rindu PadaMU

Tiada sehari yang berlalu,
Tanpa ku mengingati Mu,

Rindu.. pada Mu,
Ku sentiasa mendambakan,
Kasih dan sayangmu,

Semalam aku bermimpi,
Di dalam hujan ku berlari,
Berlari, mencari, memanggil - manggil
nama Mu,
Nama Mu yang sempurna,
Ku harap, dan ku berdoa,
Semoga dapat.. bersua dengan Mu.

** Tiada kata yang dapat kugambarkan,
Perasaan yang.... ku alami...,

Cintaku ini, tiada ber belah bahagi,
Cinta yang suci dan abadi.

Arduwuillahirahmani... arju la tinsani,
Fi Qulil Aw Qotil nafsi wa fuadi,
Lakaya maliki.

Apakah aku di terima,
Atau kau akan membiarkan saja,
Kerana ku berdosa,
Jangan biar ku terhina,
Ku merayu pada Mu.

** repeat

Tiada kata yang dapat kugambarkan,
Perasaan yang.... ku alami...,

Cintaku ini, tiada ber belah bahagi,
Cinta yang suci dan abadi.

Ohh...

** repeat

Tiada kata yang dapat kugambarkan,
Perasaan yang.... ku alami...,

Cintaku ini, tiada ber belah bahagi,
Cinta yang suci dan abadi.






Sekian ......

Rindu serindu - Nya

ASSALAMUALAIKUM

Ha..ha.cam pelik pulak kan tajuk entri gitew. Takdelah ape pun, dua minggu lepas Michi pulang ke Kampung setelah sekian lama okey tak balik. Last balik Hari raya Aidilfitri ja.

Memandang kan kedua orang tua Michi pun kurang sihat begitu jugak Grand father and grand mother sebelah mak pun kurang sihat. Selepas nie Michi rasa nak kena balik tiap-tiap bulan gitew.

Pulang lah ke kampung selagi kita ada masa dan juga kesihatan yang baik. Takkan nak tangguh - tangguh kan. Rindu nye nak balik kampong kat Kuala Ketil....

Tambah-tambah ada anak sedara gurl yang comel gitew..ahaks...cepatlah masuk bulan November..

Sekian.

TRIP TO KRABI (DAY 5 - 18/9/2015)

ASSALAMUALAIKUM

Tidur di aiport merupakn kenangan yang tak dapat Michi lupakan. Nasib baik pilihan tempat melepak Michi dah kawan - kawan berdekatan toilet dan juga kerusi. At least dapat juga berehat seketika. Airport di Krabi tidaklah sebesar mana.

Ketika malam susananya menjadi sepi tetapi selepas pukul 3am suasana akan menjadi bising kerana ramai pasangger yang mula datang untuk check in awal.

TRIP TO KRABI (DAY 5- 159/2015)

05:00m
- Bangun pagi siap-siap, sarapan ala kadar (pisang + biskut).

07:55am
- Bersiap ke balai pelepasan.

08:25am
- Berlepas ke KLIA.

 



RUMUSAN:-

Trip ke KRABI amatlah memuaskan tetapi sebelum ke sini pastikan anda lihat dulu ramalan keaadaan cuaca. Sesuai untuk bakal-bakal pengantin untuk berbulan madu dan juga kepada yang menggemari sukan lasak.

Untuk mencari makanan HALAL amat mudah disini. Kerana sepanjang perjalanan anda akan dapati banyak kedai HALAL.

Wifi, event kedai yang kecik pun mereka memang ada memasang wifi. So pengunaan Internet jaganlah risau, memang sentiasa ada disini.


ANGGARAN TOTAL:-

RM281 (harga tiket Air Asia) + day 1 + day 2 + day 3 + day 4 = RM 841 seorang (anggaran)

 

Total Cost :

Tiada cost

Jumlah : 0 Bhat


TRIP TO KRABI (DAY 1 - 14/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 2 - 16/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 3 - 17/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 4 - 18/9/2015)

TRIP TO KRABI (DAY 4 - 17/9/2015)

ASSALAMUALAIKUM

Oleh kerana aktiviti ke Pulau ditunda ke hari ke-4. Kami terpaksa buat plan C, dimana selepas bangun pagi Michi dapati cuaca sekejap mendung dan jugak hujan renyai - renyai.

Lagipun pagi nie Kami terpaksa checkout awal andai kata aktivi kelaut dapat diteruskan. Harap-harap dapat jugak ke Pulau-pulau (mood hopefull + redha)...Alhamdulilah cuaca kembali pulih walaupun mendung sikit - sikit. Selepas confirm dengan agent aktiviti hari ini diteruskan juga (mood happy gitew).

TRIP TO KRABI (DAY 4 - 17/9/2015)

07:00am
- Bangun pagi siap-siap, sarapan ala kadar (nescafe + pisang + biskut).

08:30am
- Checkout awal, sebab last checkout pukul 11am. Nasib baik la hotel membenar tinggalkan beg di store buat sementara sambil menunggu jip kecil pickup untuk ke jeti.

chekout dari bilik

09.00am
- Bertolak ke jeti, berhenti sekejap di hadapan beberapa hotel dan guest house and pickup pelancong yang lain.

09:30am
- Menaiki speed boat bertolak ke pulau Bamboo Island. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 minit. Oleh kerana excited Michi duduk di hadapan bot (padahal dalam hati nerveous). Alhamdulilah Michi takde mabuk laut. Bagi yang mabuk laut, please ya bawa la ubat-ubat.

3 orang gadis pinggiran..muahaa
 

10:15am
- Sampai di Bambo Island..cantek sungguh pantai..tapi Michi decide untuk tidak Mandi disini mengenangkan laut still bergelora. Ambik gambar view dan sebagainya sahaja. Apa yang Michi buat ialah mengelilingi kawasan pulau. Masa diberi hanya sehingga upkul 11am sahaja.







11:00am
- Bertolak ke Viking Cave. Disini hanya boleh tengok view sahaja. Menurut pemandu pelancong  ada sejarah tersendiri kenapa gua ini diberi nama Viking cave. Michi tak dengar sangat pun penjelasan..ha2.



11:20am
Bergerak ke Pileh Bay. Terletak lebih kurang 10 minit dari Viking Cave. Pileh Bay merupakan kawasan Lagoon, tersangatlah cantik dan kawasan ini dikeliling bukit batu yang menghalang dari angina laut. Disini Michi sempat bermandi manda sekejap.


11.45am
- Bertolak ke Monkey Beach. Kawasan ini dinamakan Monkey Beach disebabkan terdapatnya monyet-monyet ya ataupun kera.

12:15pm
- Bertolak ke Phi phi Done untuk menjamu selera. Restoran ini menghidangkan makanan dalam bentuk bufei. Bagi Michi yang tengah kelaparan memang melantak la. Makanan pun memang sedap-sedap belaka.Memang puas hati.

chalet yang ada di Phi Phi Done

makanan tengahari first round
 

01:40pm
- Bertolak ke Hin Klang. Disini, pelancong dibenarkan untuk snokeling sepuas hati. memang terbaik cuma waktu ini Michi risaukan cuaca yang mendung jadinya hanya Mandi untuk puaskan hati sahaja.



03:00pm
- Bertolak pulang jeti Ao Nang.

04:15pm
- Sampai di hotel dan bersiap-siap menukar pakaian bersih (fuh nasib baik ada toilet).
- Kami decide untuk bergerak ke Airport Krabi ketika malam. Memandang bas last pukul 6pm dengan keadaan yang penat kami deside  untuk menaiki van sahaja. Bayaran van hanyalah 150 bhat seorang sama macam harga tambang bas.
- Selepas menempah transport dengan bantuan staff di hotel, Michi dan Bella keluar untuk membeli makanan dah tapau untuk makan di air port nanti. Kami order nasi goreng ikan masin berharga 70 bhat seorang.
- Dengan duit yang tinggal berbaki kami menghabiskan duit untuk membeli pancake (40 bhat seorang) untuk mengalas perut sementara menunggu van pada pukul 6pm nanti.

Pancake peanut butter


06:00pm
- Bertolak ke Air port Krabi.

08:00pm
- Sampai di Airport kami bergerak mencari port yang sesuai untuk lepak tidur waktu malam.
- Check in menggunakan kiosk AirAsia yang disediakan.
- Makan malam / aktiviti bebas.




Sekian...sambung next entri...

Total Cost :

40 bhat - Pancake peanut butter
70 bhat - Nasi goring ikan masin
150 bhat - Tambang van (seorang)

Jumlah : 260 Bhat


TRIP TO KRABI (DAY 1 - 14/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 2 - 16/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 3 - 17/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 5 - 18/9/2015)

Saturday, 17 October 2015

TRIP TO KRABI (DAY 3 - 16/9/2015)

ASSALAMUALAIKUM

Waa...sudah hari ketiga Michi berada di Ao Nang nie...nampaknya hari ini cuaca macam mendung dan hujan renyai -renyai ja. Setelah puas tidur semalaman, Michi terjaga dalam pukul 5am mcam tue. Kat sini pukul 5am cuaca memang dah nampak cerah sikit macam pukul 7am di Malaysia.

Walaupun tak confident dengan keadaan cuaca, Michi dan member bersiap - siap jugak untuk melakukan aktiviti menjelajah pulau hari ini. In case, plan cancel disebabkan cuaca maka kena lah ada plan B gitukan..

TRIP TO KRABI (DAY 3 - 16/9/2015)

07:00am
- Bangun pagi siap-siap, sarapan ala kadar (nescafe ja dan pisang (10 bhat - beli kat kauter lobi lapaq sangat nie).

08:30am
- Tunggu sehingga van datang tapi tak sampai-sampai jugak. Cuaca pulak sekejap hujan renyai sekejap hujan lebat. Terpaksa telefon agent untuk mengetahui status aktivivti hari nie. Nampaknya semua aktivi yang melibatkan laut terpaksa dicancelkan atas sebab-sebab cuaca yang tidak mengizinkan.
- Kami diberitahu boleh datang semula ke tempat untuk berbincang balik semula mengenai aktivivti. Apa yang bagusnya di sini, untuk pakage kita boleh minta untuk refund semula atau pun tukar kepada aktiviti lain (hanya untuk keaadan tertentu shaja ya, bukan suka-suka nak refund gitu).

09.30am
- Hujan reda sedikit, dan kami pun bergerak keluar dari hotel untuk ke tempat agent. Sebelum tue kami singgah sarapan pagi di sebuah kedai makan. Alhamdulilah jumpa juga kedai yang masak nasi lemak dan roti canai. Harga breakfast seorang 80 bhat. Michi makan nasi lemak ayam goreng dan juga air the panas ja. Kat sini jangan terkejut ya kalau diorng bancuh air mereka akan letak susu pekat banyak. So pandai -pandai lah minta tambah air. Setiap meja akan disediakan teko berisi air panas.

- Tuan kedai pun seorang yang peramah dan pandai berbahasa melayu. Selepas diselidik rupanya mereka datang dari Sungai Golok.


10.00am
- Kami bergerak ke tempat agent untuk berbincang balik mengenai aktivi samada untuk refund ataupun postpone keesokkan harinya.

- Oleh kerana, kami mempunyai baki sehari ja lagi, kami decide untuk melakukan aktivi ke pulau postpone kepada keesokkan harinya. Harap-harap keadaan cuaca mengizinkan. If tak, terpaksalah repeat ke next trip...ha..ha.. insyallah (dalam perancangan).

- Makanya, aktiviti hari ini tukar ke plan B iaitu bershopping untuk membeli saguhati kepada kawan-kawan dan juga family. Barang -barang souvinier  Michi habis dalam 520 bhat. Itupun Michi hanya sempat beli key chain / fridge magnet dan juga purse gitu.

- Oleah kerana kekurangan duit, Michi terpaksa tukar rm60 yang berbaki dalam wallet. Dapat la dalam 500 bhat lebih camtu.

01:30pm
-Singgah makan di kedai (beli pengkek pisang - 50 bhat seorang) ja untuk alas perut.


02.00pm
- Jalan di sekitar Ao Nang Beach dah berpatah balik.


- Sempat singgah beli hot dog gerai tepi jalan (20 bhat seorang).
 


03.00pm
- Bertolak balik pulang ke Hotel Miti. Singgah di kedai berhampiran untuk membeli pisang untuk alas perut pada keesokkan harinya. Harga pisang dalam 30 bhat (10 bhat seorang).

06.00pm
- Selepas puas berehat, kami keluar untuk mencari makan malam pula. Dengan keaadaan cuaca renyai -renyai dan sejuk kami memilih untuk makan di kedai berhampiran Masjid Ao Nang.

- Michi memilih untuk makan Somtam dan nasi putih ja. Agak mahal sebenarnya, memandangkan masing - masing dah penat berjalan kami makan sahaja di kedai ini. Harga makan 100 bhat.


08.00pm
- Balik ke hostel dan rehat.
- Sebelum sampai ke hotel Michi sempat beli sekilo buah dokong berharga 30 bhat (10 bhat seorang).

09.00pm
- Aktiviti bebas.. Ape lagi Michi layan Internet kejap di lobi sebelum naik ke bilik dan tidur.

Total Cost :

10 bhat - pisang sebijik
80 bhat - sarapan nasi lemak ayam + air teh
520 bhat - suvinier (keychain + fridge magnet + beg kecil)
50 bhat - lunch (pancake)
20 bhat - hot dog (share 20 bhat x 3 orang)
10 bhat - pisang sesikat (share 10 bhat x 3 orang)
100 bhat - makan malam (somtam + nasi putih)
10 bhat - buah dokong ( share 10 bhat x 3 orang)

Jumlah : 800 Bhat


Sekian...sambung next entri...

TRIP TO KRABI (DAY 1 - 14/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 2 - 16/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 4 - 17/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 5 - 18/9/2015)

Thursday, 24 September 2015

TRIP TO KRABI (DAY 2 - 15/9/2015)

ASSALAMUALAIKUM

Hari kedua berada di Aonang sangatlah terasa tenangNya. Ketika jam menunjukkan pukul 6 pagi keadaan di sini sudah cerah berbanding di Malaysia. Aktiviti hari ini adalah untuk pergi ke Hot Spring Waterfall, Amerald Pool, Tiger Cave Templer & Elephant Trekking (pakage K) wokey.

Untuk memudahkan group Michi yang tak seberapa ramai nie kami decide ambik full day aktiviti sebab include dengan makanan tengahari. So nanti tak payah lah tercari-cari makanan kan.

Cuaca pagi ni mendung - mendung ja ala-ala nak hujan gitu. Walhal memang baru lepas hujan pun..hik..hik. Okey tak nak panjang kan cerita nie Michi buatkan tentatif hari kedua Michi berada di Krabi.

TRIP TO KRABI (DAY 2 - 15/9/2015)

07:00am
- Bangun pagi siap-siap, sarapan ala kadar (buah dokong + nescafe).

08:30am
- Mini van datang pickup ambil group Michi dulu. Lepas tue pergi ke hotel lain yang berdekatan untuk pickup tourist lain. Kali ini group Michi penuh dengan Mat Salleh yer. Ada 2 orang jer couple Indian.

09.30am
- Bertolak ke Hot Spring Waterfall mengambil masa lebih kurang sejam lebih sebabnya jauh kot tempat tue 63KM...hu..hu.../ lambat bertolak sebab ada group Mat Salleh 4 orang lambat (ayoish geram pulak Michi).

10:45am
- Sampai di Hot Spring Waterfall diberi masa lebih kurang 45 minit untuk meneroka kawasan hot spring nie. Tempat oklah bagi Michi. Cuma keadaan toilet agak kurang memuaskan. Michi dan kawan - kawan jalan - jalan ja dan ambik gambar.
- Air taklah panas mana pun. Suam-suam kuku ja. Port nak mandi penuh dengan tourist Mat Salleh jadi tak rasa nak mandi pun. Sempat beli air kelapa 30bhat.

Hot Spring Waterfall

11.30am
- Bergerak ke Amerald Pool lebih kurang 10 minit dari Hot Spring Waterfall.

Amerald Pool - boleh mandi yer


11.45pm
- Sampai sahaja di Amerald Pool kami diberi masa sehingga pukul 12.30pm untuk melakukan aktiviti.
- Tempat memang cantik terbaik boleh mandi. Tapi kami tak mandi pun sebab tujuan kami nak ke Blue Pool jadi kena menapak lebih kurang dalam 800meter dari kolam air di Amerald Pool. Subahanallah tak rugi kepada sesiapa yang pergi ke Blue Pool sebab tempat ni cantik sangat.

With Pinky Crocs

Blue Pool



01.00pm
- Makan tengahari yang disediakan di restoran di Amerald Pool. Lupa nak ambik picture restoran sebab time nie hujan lebat tiba-tiba.

01:45pm
- Bergerak ke Tiger Cave Temple.

 


02:15pm
- Sampai sahaja di Tiger Cave Templer, mula start trekking ke puncak lebih kurang 1260 anak tangga yang agak mencanak. (serius semput giler/hanya yang stamina ok ja boleh naik).
 
- Akhirnya Michi sampai ke puncak lebih kurang pukul 3pm. Masa yang diberi hanyalah sehingga 3.30 petang. Selepas 10 minit tangkap gambar view Michi start turun bersama Ms Bella sebabnya Ms Han tak naik sampai atas.

1260 anak tangga peluh ketiak den...ha2

03:30pm
- Bergerak Elephant Trekking. Hoyee setiap elephant nie akan naik dua orang, bila time Michi redha jer la naik sorang-sorang gitu kan. Tapi sangat adventure jugaklah sebabnya  Michi  x penah naik elephant di Malaysia.
- Michi sempat share seorang 20bhat untuk membeli pisang untuk diberikan kepada gajah dan jugak gambar untuk kenangan naik gajah 150bhat.

Picture Ms Bella & Ms Han
04.30pm
- Bertolak pulang ke hotel masing - masing

06.30pm
- Ape lagik keluar mencari makan malam gitu (nasi goreng ayam + air teh) 80 bhat.

09:00pm
- Tidur / aktiviti bebas.

Total Cost :

30 bhat - air kelapa fresh
20 bhat - share seorang beli pisang untuk gajah
150 bhat - gambar kenangan bersama gajah
80 bhat - nasi goreng ayam + air the

Jumlah : 280 Bhat

Sekian...sambung next entri...

TRIP TO KRABI (DAY 1 - 14/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 3 - 16/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 4 - 17/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 5 - 18/9/2015)

Untungnya.. guna 11 kereta mewah "tambat" kekasih

ASSALAMUALAIKUM

Di Beijing, seorang lelaki menggunakan kaedah unik dengan menggunakan kereta mewah yang disusun dalam bentuk hati ketika melamar teman wanitanya nyata berjaya.
Lelaki berkenaan yang berhenti belajar di sebuah universiti, namun cukup kaya selepas menjadi Ketua Pegawai Eksekutif syarikat sehingga mampu menyewa 11 kereta mewah itu semata-mata untuk melamar kekasihnya.

Kereta disusun berbentuk love
 
Pasangan itu bercinta sejak di sekolah menengah dan gadis terbabit kini pelajar di Universiti Guangzhou. Mereka jatuh cinta ketika menjalani latihan ketenteraan.
Ketika melamar teman wanitanya, si lelaki meletakkan kereta mewah berkenaan supaya membentuk lambang hati sebelum membunyikan hon dan muzik dengan kuat untuk menarik perhatian kekasihnya supaya keluar ke balkoni biliknya.
 
Gadis berkenaan turun menemuinya sebaik melihat usaha kekasihnya itu dan terus bersetuju selepas lelaki itu melutut dan melamarnya.
 
Sumber : Harian Metro

Kesian kanak-kanak ini belajar tidak kira tempat

ASSALAMUALAIKUM

Di Manila, gambar seorang budak perempuan duduk atas penghadang jalan dengan berkaki ayam sambil menyiapkan kerja sekolahnya mencetuskan simpati pengguna Internet selepas dikongsikan di Facebook.
 
Imej itu dirakam penduduk tempatan di Filipina yang dikongsikan seorang lelaki bernama James Co di laman Facebooknya sebelum mendapat lebih 12,000 ‘like.’
Laporan media tempatan menyebut budak itu dikenal pasti sebagai Cielo Gonzales dan beberapa gambar turut menunjukkan dia bersama kakaknya Jenalyn membuat kerja sekolah di atas kotak kadbod di tepi jalan yang sibuk.
 
Gambar Cielo yang menjadi viral di internet
 
Kedua-duanya nampak comot dalam temuramah itu dengan wanita dipercayai ibu mereka duduk berhampiran.
Cielo yang membuat latihan menulis juga menunjukkan kepada kamera hasil kerjanya.
Seorang pengguna Facebook berkata: “Saya kagum dengan semangat tinggi kanak-kanak ini.
“Saya harap ada pihak, sama ada pertubuhan atau yayasan yang mampu membimbingnya supaya berjaya dalam pelajaran. Moga Tuhan merahmatinya.”
Julai lalu, juga di Filipina, seorang pelajar perubatan Joyce Torrefranca berkongsi gambar seorang budak lelaki Daniel Cabrera membuat kerja rumah di tepi jalan dengan cahaya lampu dari restoran makanan segera McDonald’s.
 
Gambar itu turut mencetuskan simpati orang ramai dan laman Facebook diwujudkan untuk mengumpul wang yang berjaya mengutip 234,134 peso (RM21,800) untuk pendidikannya.
 
Sumber : Harian Metro

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha 2015

ASSALAMUALIKUM

Dikesempatan ini Michi ingin mengucapkan selamat hari raya Aidiladha maaf zahir dan batin. Yang pulang ke kampung menaiki kereta jagan lah lupa, ingat orang tersayang ye...berhati - hati semasa memandu.

Sob..sob..tak dapat den nak balik sebabnya cuti dah habis...takper -takper bulan depan walaupun raya dah lepas den nak balik jugak kampung...kih..kih...

Sunday, 20 September 2015

TRIP TO KRABI (DAY 1 - 14/9/2015)

ASSALAMUALAIKUM

Hoyee...Michi sudah selamat sampai ke Tanah air dua hari lepas...ha2...rindunya masakan Malaysia.
Okey taknak panjang - panjangkan cerita. Di sini Michi nak ceritakan serba sedikit tentang perjalanan Michi bersama - sama kawan Michi semasa berada berada di Krabi.

Day 1 (14/9/2015 - Monday)

03.35am
- Michi bertolak ke Bangsar untuk mengambil member Michi namanya Ms Bella.

04:00am
- Bertolak ke KLIA 2.

05:00am
- Menunggu seorang lagi member Ms Han.

06:00am
- Bergerak menuju ke balai perlepasan.



07:00am
- Flight berlepas ke Krabi.

07:00am
- Oleh kerana waktu di Krabi lewat sejam dari waktu Malaysia jadinya flight AK866 tiba di
  Krabi lebih kurang pukul 07:00am jugak.

08:15am
- Selepas semunya selesai, Michi bergerak ke kaunter shuttle bas untuk membeli tiket ke AoNang yang berharga 150 bhat. Nasib menyebelahi kami kerana bas masih belum bergerak.
- Oleh kerana cuaca tidak menentu dah hujan, perjalan ke Ao Nang beach berasa sangat lama. Mengambil masa sekitar sejam 15 minit.


09.30am
- Sampai di hotel MITI, check in adalah pada pukul 2pm jadinya selepas berbincang kami
  meminta untuk meninggalkan beg di hotel sebelum check in.

10:15am
- Berjalan - jalan sekitar AoNang mencari pakage untuk melakukan aktiviti sepanjang berada di Ao Nang. Dinasihatkan untuk pergi ke Ao Nang beach kerana di sepanjang perjalanan kedai di situ banyak pakage yang murah dah harga yang berpatutan.
- Kami bersepakat memilih pakage ke Phi phi Island (1000 bhat/seorang) & pakage K (full day tour) - Emerald Pool / Hot Spring Waterfall / Tiger Cave Templer & Elephant Trekking (1400 bhat/ seorang).

Package Phi Phi Islands

Package K
11.30am
- Breakfast + lunch sekali (100 bhat) seorang.

 
Nasi putih + ayam goring + sayur kerabu manga + air tea ais
 
satu-satunya Masjid yang ada di Ao Nang

12.30pm
- Bergambar dan berjalan sekitar pantai Ao Nang beach. Singgah 7 eleven beli mineral water (7 bhat). Michi jugak membeli dry bag 5 liter berharga (300 bhat).

01.15pm
- Bergerak pulang ke Hotel MITI. Michi singgah beli buah dokong (20 bhat).

02:00pm
- Check in hotel & melakukan aktivivit bebas ( ape lagi Michi tido jer la kan)..ha..ha...

QN saiz

Michi untung dapat tidur katil saiz QN sorang-sorang...ahaks...

Toilet + Bilik air


06:00pm
- Bersiap untuk makan malam (190 bhat seorang) + pancake chocolate (35 bhat).

Nasi putih + kari hijau + telur dadar + air magga
 
Pancake chocolate

08:00pm
- Pulang ke hotel MITI / aktiviti bebas .


Total Cost :

150 bhat - shuttle bas
2400 bhat - Phi phi islands & pakage K
100 bhat - lunch
7 bhat - air mineral
20 bhat - buah dokong
190 bhat - makan malam
300 bhat - dry beg (5 liter)
35 bhat - pancake banana + coklat

Jumlah : 3202 Bhat

Sekian ...sambung next entry..

TRIP TO KRABI (DAY 2 - 15/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 3 - 16/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 4 - 17/9/2015)
TRIP TO KRABI (DAY 5 - 18/9/2015)

Saturday, 19 September 2015

Anak pemerintah DUBAI meninggal dunia

ASSALAMUALAIKUM

Di DUBAI (UAE) Anak kepada pemimpin Dubai dan abang sulung kepada pewaris Emiriah Arab Bersatu (UAE) meninggal dunia pada usia 33 tahun, semalam.‎
 
Agensi berita rasmi UAE, WAM melaporkan, Sheikh Rashid Mohammed‎‎ meninggal dunia akibat serangan jantung.
 
Sheikh Rashid merupakan anak sulung kepada‎ Sheikh Mohammed Rashid Al Maktoum dan isteri pertama, Sheikha Hind Maktoum. 

 

Selain peranannya sebagai pemerintah Dubai, Sheikh Mohammed adalah Naib Presiden dan Perdana Menteri UAE.
 
Sheikh Rashid adalah seorang ahli sukan berkuda.
 
Adindanya, Sheikh Hamdan adalah Putera Mahkota Dubai.
 
Mahkamah negara itu telah mengisytiharkan tiga hari untuk tempoh berkabung



Sumber : Sinar Harian



 

Saturday, 5 September 2015

Lelaki paling pendek di Dunia meninggal dunia

ASSALAMUALAIKUM

Di Kathmandu seorang warga Nepal, Chandra Bahadur Dangi yang telah disahkan oleh Guinness Book of World Records sebagai lelaki paling pendek di dunia, meninggal dunia di Kepulauan Samoa, wilayah Amerika di Pasifik Selatan pada Jumaat.

Guinness World Records mengiktiraf Dangi sebagai lelaki terpendek di dunia pada 26 Februari 2012. Beliau berukuran 54.6 sm (21.5 inci) tinggi, dan ketika pengesahan oleh pasukan Guinness itu dilakukan, beliau berumur 72 tahun.

Bersamas Sultan Kosen dari Turki (orang paling tertinggi di dunia)

Dangi yang berasal dari Dang, daerah di sebelah barat Nepal berada di Amerika untuk lawatan singkat, meninggal dunia semasa menjalani rawatan fenomena di hospital, kata pengurusnya Thaneshwar Guragain, yang juga pemegang rekod dunia Guinness.

Dangi berumur 75 tahun.

Selepas jatuh sakit, Dangi dimasukkan ke Lyndon B. Johnson Tropical Medical Centre di Pago Pago, kepulauan Samoa dan menghembuskan nafas terakhir pada tengah hari Jumaat, kata Guragain.    

“Saya amat sedih dengan kematiannya.

“Pihak hospital berkenaan sedang menyediakan sijil kematian sebelum menyerahkan mayat Dangi kepada keluarga atau wakil mereka,” kata Guragain.

Selain menjadi lelaki terpendek, Dangi juga memegang rekod orang dewasa terpendek dunia yang pernah diukur.

Sumber : Sinar Harian