Friday, 5 September 2014

10 Masjid tercantik di dunia

1) Masjidil Haram, Makkah, Arab SaudiMasjidil Haram, Makkah, Arab Saudi adalah masjid terbesar di dunia terletak di kota suci Makkah dan berada di sekitar Kaabah. Masjid ini merupakan tempat paling suci bagi umat Islam dan sebagai penunjuk arah kiblat. Ketika ini, luas Masjidil Haram ialah 39.6 hektar termasuk ruang solat luar dan dalam. Ketika musim Haji, ia mampu menampung sehingga 4 juta Jemaah.

2) Masjid NabawiMasjid kedua terbesar di dunia selepas Masjidil Haram dan kedua paling suci bagi umat Islam. Salah satu tempat paling penting pada masjid ini adalah Kubah Hijau di mana ia menempatkan makam Nabi Muhammad SAW.

3) Masjid Al-Aqsa, Baitulmaqdis, PalestinMajid Al-Aqsa bermaksud masjid paling jauh, dan ia merupakan tempat suci bagi kota lama Baitulmaqdis. Bagi umat Islam, masjid ini adalah masjid ketiga paling suci selepas Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.

4) Masjid Zahir, Kedah, MalaysiaDibina pada 1912 dan dibiayai Tunku Mahmud iaitu anak Sultan Tajuddin Mukarram Shah. Di sini juga terletaknya makam pahlawan Kedah yang maut ketika mempertahankan negeri itu dari Siam pada 1981. Seni binanya diilhamkan dari Masjid Azizi di Langkat, utara Sumatera di Indonesia. Terdapat lima kubah melambangkan rukun Islam.

5) Masjid Sultan Omar Ali Saifudin, BruneiMasjid Sultan Omar Ali Saifudin, Brunei adalah masjid diraja Kesultanan Brunei terletak di Bandar Seri Begawan. Masjid ini diklasifikasikan sebagai masjid paling hebat di rantau Asia Pasifik dan menjadi antara tarikan utama pelancong. Bagi masyarakat tempatan, masjid ini adalah mercu tanda negara mereka.

6) Masjid Taj’ul, Bhopal, IndiaTerletak di Bhopal, India, masjid ini adalah salah satu masjid terbesar di Asia. Pada sebelah petang, ia digunakan sebagai sekolah agama.

7) Masjid Baiturrahman, Banda Aceh, IndonesiaDahulu, masjid ini adalah masjid Kesultanan Aceh. Apabila Belanda menyerang Banda Aceh pada 1873, masjid ini dibakar dan Belanda membina sebuah masjid baharu sebagai pengganti. Kubah pertama masjid disiapkan pada 27 Disember 1883, dan tiga lagi kubah ditambah pada 1935. Kini, ia dikembangkan kepada lima kubah pada 1959 hingga 1968.

8) Masjid Sultan, SingapuraTerletak di Muscat Street dan North Bridge Road di Kampung Glam Rochor. Sejak ia dibina, masjid ini tidak banyak berubah. Hanya penambahbaikan kecil sahaja dilakukan di ruang utama pada 1960 dan ruang tambahan dibina pada 1993. Pada 14 Mac 1975, ia diiktiraf sebagai monumen kebangsaan.

9) Masjid Faisal, Islamabad, PakistanIa masjid terbesar di selatan timur dan selatan Asia serta keempat terbesar di dunia. Pada 1986 hingga 1993, ia merupakan masjid terbesar di dunia sebelum selesainya pembinaan Masjid Hassan II di Casablanca, Maghribi dan pembesaran Masjidil Haram serta Masjid Nabawi pada 1990-an.

10) Masjid Qol Shariff, RusiaIa adalah salah satu masjid terkenal di Rusia. Nama masjid ini diambil sempena nama Imam Qol Shariff pada abad keenam.

Summary : Subahanallah...cantik sungguh masjid...

Sumber : Sinar Harian

Mangsa serangan asid

AYAH kepada dua anak ini menjalani hidup seharian dengan dibelenggu trauma melampau selepas menjadi mangsa serangan asid dilakukan oleh individu tidak dikenali di Rayleigh, Essex. Ketika kejadian, Darren Pidgeon, 27, sedang memandu bersendirian untuk menuju ke pusat bandar kira-kira jam 12 malam.

Kenderaannya tiba-tiba dihampiri dua lelaki bermotosikal dan mengarahkannya memberhentikan kenderaan. Dia kemudiannya membuka tingkap lalu di sembur dengan asid oleh lelaki berkenaan. Dalam kesakitan dia turut dibelasah lelaki terbabit. "Awalnya, saya ingat ia adalah semburan lada tetapi lama-kelamaan saya merasa perit. Saya tidak mampu melawan ketika itu kerana kulit saya mula melecur dan memedihkan. Saya menjerit meminta tolong," katanya.Menurutnya, kejadian itu benar-benar meninggalkan kesan terhadap hidupnya. "Nasib baik, saya tidak buta cuma parutnya masih kekal. Kini saya kehilangan pekerjaan dan terpaksa meminta bantuan kerajaan," katanya. Polis penyiasat berkata, motif serangan masih belum diketahui dan pihaknya merayu kepada mana-mana individu untuk tampil sebagai saksi kejadian.

Akibat daripada serangan itu, Darren dimasukkan ke hospital selama empat minggu untuk menjalani rawatan cantuman kulit. Darren kini berpindah ke London untuk mendapatkan rawatan kulit dari doktor pakar bagi menjalani pembedahan plastik. "Saya mahu mereka diberkas secepat mungkin kerana perkara sama boleh terjadi kepada orang lain," katanya dalam laporan Dailymail.

Sumber : Sinar Harian