Monday, 6 October 2014

Pinjam laju bayar liat

Ini adalah petikan yang Michi dapati dalam Harian Metro hari nie. Memang tak dinafikan zaman kini semua benda yang dibeli ada kalanya terpaksa berhutang dulu ataupun bayar secara ansuran. Boleh berhutang tetapi biarlah benda-benda yang penting sahaja dan pastikan setiap bulan duit akan ditolak untuk membayar hutang tersebut.Tapi ramai yang bersikap sambil lewa untuk membayar hutang terutamanya kepada rakan-rakan sendiri. Bukan mengata, tetapi hakikatnya memang begitu. Michi pun pernah terkena.Yang paling sedih reason menggunakan nama anak, tak cukup nak beli susulah, lampin lah. Hakikatnya setiap bulan bila usha2 facebook, instgram dan sebagainya sempat pulak pegi melancong dan berjalan-jalan.

Kadang-kadang terasa geram di hati. Empunya badan terpaksa menagih semula wang yang dipinjam rakan.Kepada kawan-kawan yang berhutang sesama kawan fikirkan lah, tak semua kawan senang. Sesudah berhutang dengan kawan-kawan, silalah kembalikan semua wang yang dihutang jangan sampai tahap bermakian dan bergaduh baru nak kasi.

Jadi untuk itu, berfikirlah dulu sebelum berhutang. Rancang perbelanjaan harian dan asingkan sedikit untuk simpanan diwaktu kecemasan.

No comments:

Post a Comment